Logodelaco.ro NU mai poate fi accesat cu aceasta versiune de internet explorer.
Te rugam sa actualizezi cu o versiune mai noua sau sa incerci cu alt browser.

512 I.C.

Soldații persani pregăteau o pâine foarte subțire pe scuturile lor și o acopereau cu condimente și brânză. Probabil cea mai veche mențiune referitoare la pizza, așa cum apare în scrierile “victoriile lui Darius cel Mare” (521-486 î.Hr.).

110 DC

Faimosul istoric roman Marcus Porcius Cato (234-149 B.C.) scrie în memoriile sale despre aluatul rotund cu ulei de măsline, ierburi, miere și copt pe pietre.

1530

Anul în care roșiile au apărut în Italia, considerate nesigure ca și aliment, de-a dreptul otrăvitoare. Cu toate acestea, țăranii din Napoli, inovativi și infometați, au început să folosească roșiile mortale în multe dintre mâncărurile lor, inclusiv în pizza. Imediat ce membrii aristocrației locale au încercat pizza țăranilor, nu s-au mai putut opri și în scurt timp această rețetă inovatoare ajunsese să fie vândută la fiecare colț de stradă din Napoli. Pe măsură ce popularitatea Pizza a crescut, au început să apară localuri specializate unde oamenii își puteau comanda pizza personalizată cu diferite toppinguri.

1830

Prima pizzerie modernă

Se deschise "Antica Pizzeria Port'Alba”, unde în altă parte, dacă nu în Napoli? Pizzeria este deschisă și azi și foarte apreciată.

1889

Pizza și Regina

Într-una din zilele lui 1889, regina Margherita di Savoia vizita pizzeria Brandi din Napoli. Pizzaiolo Rafaela Esposito, inspirat, i-a creat reginei o pizza în trei culori (cum altfel decât culorile din steagul Italiei). Reginei i-a plăcut atât de mult încât pizza a fost numită Margherita.

2010

O pizza veritabilă

Pizza Napoletana, specială atât pentru rolul jucat în istorie, cât și pentru titlul acordat în 2010 de UE - calificarea STG (specialitate tradițională garantată). Înseamnă că ingredientele, forma, prepararea și tăierea aluatului și locul unde pizza poate fi consumată, toate sunt cotrolate și reglementate de lege. O pizza napoletana veritabila trebuie consumată în același perimetru în care a fost coaptă ceea ce înseamnă că pizza livrată la domiciliu își pierde această calificare STG.