ALUAT
RAPID
Ingrediente
- 1kg de făină
- 15g de drojdie proaspătă
- 50ml ulei de măsline
- 500ml de apă
- 25g sare
- 2 lingurițe de zahăr
Preparare
Pui drojdia într-un pahar înalt împreună cu sarea, zahărul, două linguri de făină și aproximativ 200 ml de apă călduță.
Tot ce trebuie să faci este să obții o maia din făină, apă și drojdie. Pune vasul într-un loc cald, dar nu pe foc sau prea aproape de el.
Lasă maiaua să dospească vreo 15 minute.
Pune făina într-un castron după care într-un alt vas pui maiaua și restul de apă (aproximativ 300 ml) împreună cu uleiul, apoi amestecă bine până toată compoziția din vas devine lichidă.
Toarnă compoziția în castronul cu făină și frământă până obții un aluat omogen, elastic, relativ moale, cât să se ia de pe mână.
Pune aluatul la dospit, acoperit, la loc cald și lasă-l minim 30 de minute.
În funcție de mărimea tăvii pe care o ai, îl porționezi (1-3 porții generoase) și îl întinzi pe tava unsă cu puțin ulei de măsline. Porțiile ce rămân poți să le folosești ulterior.
Aluatul se întinde întotdeauna doar cu mâna.
Dacă îl întinzi cu sucitorul, lasă-l să crească din nou înainte să-l pui la cuptor.